Президентът на Русия Владимир Путин пристигна днес в Казахстан, за

...
 Президентът на Русия Владимир Путин пристигна днес в Казахстан, за
Коментари Харесай

Путин предсказа световен глад и заплаши златния милиард пр...

 
Президентът на Русия Владимир Путин дойде през днешния ден в Казахстан, с цел да взе участие в срещи на няколко районни организации, измежду които срещата на върха на Конференцията за взаимоотношение и ограничения за подсилване на доверието в Азия през днешния ден, дружно с редица азиатски водачи. Предстои и среща сред Путин и турският президент Реджеп Тайип Ердоган, както и с емира на Катар - шейх Тамим бин Хамад Ал Тани.

Ето какво сподели Путин при започване на срещата (цитати по ТАСС):
Светът става същински многополюсен и Азия играе доста забележима, в случай че не и основна роля в това, с появяването на нови центрове на мощ.

Страните от Азия са мотор на международния стопански напредък.

Русия взе участие интензивно във всички тези процеси. Ние сме за развиването и просперитета на Азия и за тази цел се стремим да създадем необятно отворено пространство за взаимноизгодно комерсиално и капиталово съдействие, за разширение и задълбочаване на съдействието в разнообразни браншове на стопанската система.

Работим с други азиатски страни за поощряване на една равноправна и неделима система за сигурност, учредена на общопризнатите правила на интернационалното право според Устава на Организацията на обединените народи.

Смятаме, че сме изправени пред действителна опасност от апетит и неустойчивост на цените на храните в международен мащаб и че съществува действителна заплаха от огромни разтърсвания.

Русия от своя страна прави всичко допустимо, с цел да даде значими артикули на страните, които се нуждаят от тях.

Призоваваме за унищожаване на всички изкуствени, противозаконни бариери, които пречат на възобновяване на естественото действие на международните вериги за доставки, с цел да се отговори на незабавните провокации, свързани с продоволствената сигурност.

Необходимо е преразглеждане на международната финансова система, която в продължение на десетилетия позволяваше на самопровъзгласилия се така наречен златен милиард, който блокира всички финансови и софтуерни потоци, да живее значително за сметка на другите.

Считаме, че по-активното потребление на националните валути при взаимните разплащания е предпочитана стъпка.

Трябва да размразим нелегално блокираните средства на Афганистан и да компенсираме тази страна за вредите, нанесени през годините.

Приканваме всички азиатски страни да си сътрудничат по-тясно с Международната банка данни за битка с тероризма, основана по самодейност на Русия.
 
А ето какво сподели турският президент Реджеп Тайип Ердоган (цитати по БТА):
Турция се афишира за обективен завършек на руско-украинската война и има вяра, че съществуват дипломатически лостове за решение макар сложността по избрани въпроси.

Турският водач прикани за продължение на разговора за реализиране на " неотложно преустановяване на кръвопролитието " в Украйна.

Човечеството минава през комплициран интервал на смяна в салдото на силите на международната сцена, което изисква промяна на Организация на обединените нации.

" Турция към този момент дълго време декларира, че " светът е повече от пет (постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН) ", като притегля вниманието към смисъла на промените в международната организация. Жителите на всички страни споделят обща орис. Пандемията още веднъж удостовери този факт ".

Глобалната архитектура на сигурността би трябвало да се образува на основата на ново усещане, основано на по-голяма правдивост и посланичество на страните и районите.

Президентът на Турция обърна внимание и на провокациите в региона на сигурността, като акцентира смисъла на битката с всевъзможни опити за поддръжка на терористични организации и съобщи, че диференцираният метод към незаконните организации е неприемлив.

Спря се и на обстановката в Афганистан и прикани интернационалната общественост " да не оставя афганистанския народ самичък с проблемите ". Анкара му оказва всяка помощ, която е по силите й.

Днешна Турция е международен водач по размера на отпуснатата филантропична помощ по отношение на брутния вътрешен артикул, този индикатор към този момент е достигнал до 5,6 милиарда $.

Обърна внимание на наличието в Турция на над 4 милиона бежанци и мигранти.

Анкара се афишира за развиване на транспортните коридори, за основаването на нов Път на коприната, който да свързва Азия с Европа.

Ердоган дойде в Астана през вчерашния ден и се срещна с президента на Казахстан Касъм-Жомарт Токаев. След диалозите Токаев и Ердоган играха на тенис на маса. Това се случва за повторно. Лидерите на Казахстан и Турция към този момент играха тенис на маса през май тази година по време на визитата на Токаев в Турция. Казахстанският президент награди Ердоган с медал " Достик " (Дружба) първа степен и похвали напъните му за реализиране на мир. Вероятно става дума за посредничеството му в договарянията сред Русия и Украйна.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР